Przesyłki kurierskie – transport i logistyka

Poznaj pracę kuriera od podstaw ! Odkryj tajniki tej pracy i sprawdź czy warto podjąć pracę kuriera.

Zabezpieczenie przesyłek

O zabezpieczaniu przesyłek słów kilka

Transport przesyłek kurierskich odbywa się w rozmaitych warunkach. Nie zawsze są one sprzyjające. Przesyłki bywają narażone zarówno na uszkodzenia o charakterze mechanicznym, jak i wpływ złych warunków atmosferycznych. ich pakowanie oraz zabezpieczanie odgrywa więc bardzo ważną rolę.

Część opakowań ma bardzo uniwersalny charakter i sprawdza się do pakowania rozmaitych przedmiotów. Niektóre produkty wymagają jednak rozwiązań stworzonych z myślą o nich. Inne wymagania stawiane są przed opakowaniami dla produktów z branży spożywczej, inne dla sektora AGD, jeszcze inne w przypadku opakowań wykorzystywanych w branży farmaceutycznej.

Ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi
Uszkodzenia mechaniczne w największym stopniu zagrażają produktom z wielu branż AGD oraz RTV, a także wszelkiego rodzaju sprzętowi elektronicznemu i meblom. Sprzęt AGD może sprawiać najwięcej problemów związanych z jego odpowiednim zapakowaniem. Wynika to z faktu, że w produktach AGD często pojawia się połączenie elementów metalowych, lakierowanych, emaliowanych, szklanych oraz z tworzyw sztucznych. Każdy z tych surowców ma inną odporność na uszkodzenia. Im szersze jest spektrum materiałów, z których wykonane są produkty w danej firmie, tym proces pakowania musi być bardziej zróżnicowany. Chodzi przede wszystkim o to, aby uwzględnić podczas pakowania wszelkiego rodzaju możliwe zagrożenia.  

Zabezpieczenie przed szkodliwym wpływem warunków atmosferycznych
Ochrona produktów przed działaniem czynników atmosferycznych jest ważna zarówno sektorze sprzętu AGD, jaki w branży spożywczej. Szczelnie zabezpieczony towar daje gwarancję ochrony chociażby przed namoknięciem oraz wilgocią. Przy przewozie produktów spożywczych dochodzi również konieczność wyeliminowania innych czynników takich, jak chociażby temperatura. Hermetyczne opakowania zapobiegają szybkiemu i łatwemu psuciu się produktów spożywczych, zwłaszcza takich, jak mięso czy nabiał.

Materiały używane do pakowania
Pakując dany produkt warto dobrać do niego jak najlepszy rodzaj opakowania. Do opakowań zbiorczych wykorzystywane są palety drewniane: EURO, jednorazowe, o specjalnych rozmiarach i kształtach dostosowanych do konkretnych wyrobów. Do zabezpieczenia produktów używa się folii termokurczliwej obkurczanej na maszynach MSK, przekładek z płyt wiórowych, przekładek drewnianych, tacek tekturowych, kształtek styropianowych, tektury falistej, kształtek kartonowych. W niektórych przypadkach stosowana jest również folia stretch. Do opakowań indywidualnych, pojedynczych produktów wykorzystuje się pudła kartonowe, wkładki kartonowe i styropianowe, woreczki active pack(napełnione powietrzem).

Jeżeli chodzi o materiały, z których wykonane są opakowania, warto również wspomnieć o branży spożywczej. Jest ona pod tym względem bardzo restrykcyjna. Zarówno materiały, jak i maszyny używane do pakowania muszą spełniać wymagania dla wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Powinny więc posiadać specjalny atest.

Paleta rozmaitych produktów nieustanie rozszerza się, a wraz z nią zmieniają się materiały używane do pakowania oraz środki zabezpieczające.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *